De skyhøye strømprisene har i høst gitt hyttefolket en real kalddusj. Strømstøtten gjelder i skrivende stund ikke for strømforbruket i fritidsboliger, og mange vurderer om de i det hele tatt har råd til å bruke hytta i tiden fremover.
Men redsel for høye strømregninger behøver på ingen måte å sette en stopper for hyttedrømmen. Det finnes svært gode alternative løsninger for lys og varme på hytta, som gir tilnærmet like god komfort som en hytte tilkoblet strømnettet. Teknologien er i en rivende utvikling, og tiden da strømløse hytter var forbundet med stearinlys og iskald utedo er forbi.
I Tubbegarden i Hedalsfjellet har Hedda Hytter bygget fem hytter uten innlagt strøm og vann. Her har man unngått de omfattende gravearbeidene som er nødvendig for å legge inn denne infrastrukturen. Vi har tatt en prat med Marit og Kjell Eirik, som ikke angrer på at de valgte en strømløs hytte i Tubbegarden. Ved hjelp av solcelleanlegg med batterier, Wallas-ovn, gass og ved har de alt de trenger for et komfortabelt hytteliv med nok av lys og varme.
Men er det ikke utrivelig å komme til iskald hytte og bruke flere timer på å få levelig varme?
- Nei, virkeligheten er en helt annen, sier Marit. Vi sender bare en SMS til Wallas-ovnen en stund før vi reiser opp, og da er hytta god og varm når vi låser oss inn. Så supplerer vi med ved i peisovnen mens vi er der. Fordi HEDDA er lav har den et beskjedent volum som raskt varmes opp, og med moderne isolasjon holder den godt på varmen.
Hva med vann og avløp? De fleste forbinder vel strømløs hytte med vaskevannsfat og utedo?
- Ja, litt tilbake i tid var det nok sånn. Vi må riktignok hente vann i felles pumpehus og fylle på tanken i hytta, men når det er gjort har vi varmt og kaldt vann i springen både til oppvask og dusj. Varmtvannet varmes automatisk med gass, som også holder kjøleskapet kaldt og gir varme til komfyren. Vi har innendørs toalett av typen Jets, som fungerer som et vanlig toalett. Septiktanken er gravd ned og tømmes etter behov, mens gråvann fra dusj og oppvask går ut i eget rensesystem.
Savner dere ikke komforten med innlagt vann og strøm?
- På ingen måte. Vi må klare oss uten varmekabler i gulvet på badet, men for øvrig har vi all komfort vi kan ønske oss. Her i Tubbegarden kan vi glede oss over at det meste av lyngen har fått stå i fred for ambisiøse grøftegravere, og fravær av innlagt strøm gjør også at vi kan oppleve en fantastisk stjernehimmel når vi slipper lysforurensning. Om vinteren kreves det selvsagt litt ekstra innsats i form av tømming av vannrør og forstsikring av sluk, men de 10 minuttene det tar betaler seg lett når vi ikke betaler for en eneste kilowatt strøm.
Marit og Kjell Eirik har installert to AGM-batterier som uten lading varer i ca 3-4 dager. Da brukes strømmen til lading av PC og mobil, lys, vannpumpe og kjøkkenvifte (med moderne LiFePO4-teknologi kan batterikapasiteten økes nærmest ubegrenset). Dersom det er mørke dager og lite lading fra solcelleanlegget, har de et aggregat med batterilader i bakhånd. Da har de også 230v strøm tilgjengelig for støvsuger, vedkløyver o.l. El-bilen lader de på ladestasjonen utenfor matbutikken i bygda – mens de handler inn på vei til hytta.
Det er selvsagt kostnader forbundet med tekniske installasjoner i strømløse hytter. Men det er samtidig mye å spare på å slippe installasjon og tilknytningsavgifter til strømnett og avløp. Ikke minst er driftskostnadene over tid ubetydelige i sammenligning. Marit og Kjell Eirik har regnet på at de bruker ca. 5.000 kroner i året i gass og diesel til Wallas-ovnen. Da bruker de hytta annenhver helg, samt i alle ferier (høst, jul, påske og sommer). Fra et bærekraftsperspektiv er det heller ingen tvil om at strømløse hytter gir stor gevinst.
Gjennom leveranse av hytter til Turistforeningen og en rekke private hytteeiere har Hedda Hytter opparbeidet seg lang erfaring med tekniske løsninger som gjør tilknytning til strømnett og avløp overflødig. En kjærkommen tilleggseffekt er at naturinngrep kan reduseres til et minimum når man slipper å grave ned rør og kabler gjennom det verdifulle fjellandskapet. En strømløs HEDDA kan også punktfundamenteres, noe som ytterligere reduserer behovet for graving og utfylling.
Vi vil gjerne fortelle mer om mulighetene og fordelene med strømløse hytter, og håper dette ga inspirasjon til å ta kontakt med oss for en strømløs hytteprat.
Se alle artikler